Bibliotek, föreningar

Anti-block & Flow-workshop
- två dagar som revolutionerar ditt skrivande

En workshop för akademiker, forskare, informatörer, administratörer och pedagoger - för alla som vill ha högre effektivitet och lätthet i sin skrivprocess!

Den lättfotade Shakespeare

Vad är hemligheten bakom Shakespeares långa liv? Jo detta, kanske världens mest kända dramatiska varumärke, är på många sätt en lättfotad företeelse. Shakespeares verk är i bästa mening frisinnade och lösaktiga. Pjäserna anses vara det bästa som skrivits för teatern. Samtidigt ligger de långt från normerna om hur välgjord dramatik
ska se ut.

Inspirerande föreläsare

Hur kom TV-serien till? Hur arbetar en pjäsförfattare? Manusförfattare är ofta duktiga föredragshållare. De är vana vid att presentera sina verk muntligt.

Bakom aktuella och omtalade filmer, TV-serier och teaterpjäser finns en författare som kan berätta om sitt verk och arbete.

Kriminalgåtan Almqvist - psykopat eller offer?

Cecilia Sidenbladh kan bokas för besök på bibliotek, föreningar och i gymnasieskolor, där hon berättar om kriminalgåtan Almqvist, som ännu är olöst.

Den nya människan

Kjell Sundstedt föreläser om en mörk tid i svensk historia. Flera av Kjells släktingar blev tvångssteriliserade. Han har skrivit en bok om sin mor Gertrud och hennes syskon. Han har även gjort spelfilmen Den nya människan, baserad på släktens erfarenheter.

Workshop för ungdomar med Peter Bull-Simonsen

Improvisation är ett bra sätt att skriva manus i grupp. Här kommer elevernas spontana infall och kreativitet till användning. Detta är ett sätt att få alla delaktiga, så att det inte bara blir en som sitter med pennan, utan alla är med och skapar.

I denna workshop jobbar vi fram pjäser och filmmanus med hjälp av improvisationsövningar. Målgruppen är mellanstadiet upp till gymnasiet. Eleverna får utgå från något som berör dem själva. De hittar på scener med konflikter. Vi vet hur det börjar, men inte vad som händer eller vad som sägs, det hittar eleverna på i improvisationen.

Vi filmar eller bandar materialet under improvisationen. Vi tar om det med ändrade förutsättningar. Vi prövar oss fram tills vi är nöjda och går vidare till nästa scen till slutet. Vi skriver ner det färdiga manuset på papper.

Manuset är klart för att repeteras in och spelas som pjäs eller spelas in som film i sin verkliga miljö. Eller användas på annat sätt. Det kan tryckas i tidskrift eller liknande.

Peter Bull-Simonsen har varit professionell ledare för Teater Fylgia under fem år och specialiserade sig där på improvisationsteater.

Laddat drama om Selmas kärlekar

Det är drygt 100 år sedan Selma Lagerlöf fick Nobelpriset. Möt en annorlunda Selma – förälskad, passionerad och med en vilja av järn. Gunilla Boëthius och Marianne Goldman, som skrivit den kritikerrosade pjäsen Selmas kärlekar, berättar om författarinnan, hennes vänskaps- och kärleksrelationer till Sophie Elkan och Valborg Olander samt om hur hon arbetade som skriftställarinna.

De två manusförfattarinnorna läser några scener ur sin pjäs. De beskriver också hur laddat och spännande det var att skriva en pjäs ihop. Vems språk och bilder skulle till slut segra?

Gymnasieungdomar är en lämplig målgrupp. Gunilla Boëthius och Marianne Goldman föreslår två lektionstimmar, men framträdandet kan anpassas efter behov och möjligheter.

Hedebyborna - om människosynen i Delblancs TV-serie

Peter Bull-Simonsen håller föredrag om Sven Delblancs dynamiska människosyn kontra behovet av att kategorisera människor i fixerade roller. Han redovisar sina intryck efter att ha sett alla 18 avsnitten med klipp ur filmerna. Han visar hur rollfigurerna förhåller sig till den stora samhällsomvandling som serien gestaltar. Serien sågs av mer än halva svenska folket.